Правосъдният министър Крум Зарков предложи на Висшия съдебен съвет да бъде

...
Правосъдният министър Крум Зарков предложи на Висшия съдебен съвет да бъде
Коментари Харесай

Крум Зарков предлага ВСС да изслушва българския офис на Европрокуратурата - Темида

Правосъдният министър Крум Зарков предложи на Висшия правосъден съвет да бъде изслушано управлението на българския офис на Европейската прокуратура. 

Това се случва, откакто втори европейски делегиран прокурор подаде оставка. На фона на непопълнената българска квота и поради всеобщото напускане Европейската прокуратура може да остане без хора в България. До момента двама от деветимата български представители в Европрокуратурата са напуснали, на път е трети, а в деловодството са останали неколцина.

Първата оставка - на, пристигна в средата на януари, а втората - на Елена Попова, в края на предходната седмица. Европрокурорът Ивайло Илиев пък се пробва да завоюва пост в Агенцията на Европейски Съюз за съдействие в региона на наказателното правораздаване (Евроджъст). Очаква се той да е третият напуснал. По неофициална информация всички останали настоящи европейски делегирани прокурори без един са кандидатствали в състезания за повишение с желание да се върнат на работа при Иван Гешев. Предпочитаната позиция е в Софийската апелативна прокуратура. Оставки подават и хората, работещи в деловодството.

Причината за всеобщия отлив е " нездравословната атмосфера ", която царува в българското посланичество, и неналичието на правила за работа. Заради това по време на днешното заседание на Висш съдебен съвет Зарков предложи диалог за проблемите в Европейската прокуратура у нас.

" Това текучество ме тормози. Много очаквания са свързани с Европейската прокуратура, изключително тук, в България. Знаете, служебното държавно управление постави големи старания тя да бъде обезпечена. Около постройката, към деловодството, това, което беше в пълномощията на Министерски съвет, беше направено, а точно постройката беше предадена на Висшия правосъден съвет целево за потребностите на Европейската прокуратура в България. Оттам нататък доколкото съм осведомен, процедурата се движи, прави се паспортизация на постройката. Ще са нужни публични поръчки, само че ми се желае всичко да става малко по-бързо ", добави Зарков, представен от БНР.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР